XXVIII FID

XXVIII FID

dilluns, 16 d’agost del 2010

CONJUNT FOLKLÒRIC “BALLET LAS AMERICAS”, COLÒMBIA



Aquest país amb immensos recursos potencials no pot oferir encara als seus habitants altra divisa que: “si aún estas vivo mañana, habrás ganado una batalla”.

Situada al Nord-Oest d’Amèrica del Sud, entre l’Oceà Pacífic i el mar de les Antilles, amb les seves serralades muntanyoses i la seva selva verge, l’antiga Nueva Granada dels conqueridors espanyols busca el seu equilibri.

Al Nord,a prop del litoral atlàntic, la Serra Nevada de Santa Marta culmina a 5.755 metres d’alçada. A la muntanya, on la roca sembla les runes d’un devastat paisatge, els llacs gelats reflexen el cel. Al peu de les grans serralades, la geografia s’endinsa en llacunes pel delta del riu Magdalena a la costa del carib. Tots els paisatges de l’Amèrica Llatina es troben ací representats: l’austeritat i el fred dominant les serres, les platges del litoral, la jungla amazònica, les grans planes càlides de l’est i les ciutats colonials rodejades pels núvols de les grans aglomeracions industrials.


Els colombians no perden l’humor i mai no es prenen res seriosament com bé diu doña Mercedes: “ Quan Déu creà Colòmbia, la va omplir de dóns i favors: planes càlides i fèrtils, muntanyes picudes, riberes enlluernadores. Després va amagar al subsòl metalls preciosos. Llavors, ple de remordiments per haver afavorit massa aquesta terra, la va poblar de Colombians”. I per fer-se perdonar, va inventar el cafè.

Colòmbia és també un mosaïc de 44 milions d’habitants. D’ací la gran diversitat de faccions: el nas aquilí i arrogant dels conqueridors castellans, aristòcrates de sang ibèrica conreant l’herència espanyola; cavallers andins d’ulls ametlats, indis de la selva o de les muntanyes; ombrívoles palenqueres, descendents dels esclaus africans, vestides amb robes bigarrades contornejant-se pels carrers de Cartagena d’Índies.


La música colombiana està profundament impregnada de ritmes llatins heretats dels esclaus provinents de les costes africanes, com l’endiablat ritme de les “cumbias” i les “papayeras”. Es mesclen els violents ressòns dels tambors “yorubas” de les “marimbuelas mendingues”. S’envolten de les punyents melopees de les melodies “bantús” destinades a despertar els esperits de l’aigua i de la selva. Dels múltiples orígens, el que més els agrada són els carnestoltes i les danses populars.

En resum, els colombians no són contradictoris amb ells mateixos, ells que, Negres o Mestissos, es cobreixen de farina per semblar-se als Blancs, fins i tot fora de l’època de carnestoltes. Segons Gabriel García Marquez, premi Nobel de literatura: “la il·lusió no es menja, però alimenta”. Açó emmarca perfectament a aquest grup vingut de la capital, Bogotá, el nom del qual, “Ballet las Americas” ens recorda el lloc que ocupa aquesta terra en Amèrica del Sud.





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada