XXVIII FID

XXVIII FID

dilluns, 16 d’agost del 2010

CONJUNT FOLKLÒRIC “GEHEM”, TURQUIA


Turquia, a cavall entre dos continents, reuneix costums i tradicions heretades de l’Imperi Otomà, de l’Islam, o importades de la conca mediterrània, del Mitjà-Orient i d’Europa. Vingut originalment de les estepes asiàtiques, aquest poble és l’obra d’un mestissatge que suma poblacions ètnicament turques, minories o comunitats kurdes, armènies, gregues i àrabs.

Turquia és una cultura mescla d’elements i tradicions oguze, anatolianes (armenies, gregues, kurdes, laces...) otomanes i occidentals. Aquesta mescla comença per retrobar la cultura dels turcs amb aquelles dels pobles que la van creuar en el seu camí de migració des d’Àsia Central cap a l’oest. Amb la transformació progressiva d’un Imperi Otomà fundat sobre la religió en un estat-nació modern, les arts i les tradicions populars es desenvoluparen.

El grup folklòric “Gehem”, fundat en 1954 en Ankara, és l’hereu d’aquesta tradició. Cada regió de Turquia poseeix la seva pròpia dansa folklòrica tradicional.


Turquia es distingeix per una rica tradició de danses folklòriques que troba les seves arrels en un passat llunyà i presenta gran diversitat i originalitat en les diferents regions que la conformen. Entre les danses més populars, el grup interpreta el “çayda çira”, una dansa que es practica a la nit a l’Anatòlia Central, en la regió de Sivas, en la qual donzelles vestides amb kaftans brodats d’or i plata executen figures a la foscor amb espelmes a les mans.


La “Silifke Yogurdu” és també un moment important de l’espectacle. És una coreografia de la regió de Mersin, situada a la costa mediterrània, on els participants en la dansa ballen colpejant culleres de fusta sobre els seus caps. La dansa anomenada “Seyh Samil”, originaria de la ciutat de Kars, i basada en un heroi legendari del Caucas és molt popular. La dansa “Kiliç Kalhan” és una épica tradició de la regió de Bursa, on s’utilitzen espases i escuts, i la famosa “Zeybek”, dansa tradicional masculina de la costa egea, en la que els ballarins, homes exclusivament, ejecuten passos agenollats.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada