XXVIII FID

XXVIII FID

diumenge, 31 d’agost del 2014

SALPASSA, EL CAMPELLO, ALACANT

GRUP SALPASSA, ALACANT




El grup Salpassa és un col.lectiu que naix l`any 1986 al Campello (El Camp d´Alacant), amb el  seriós propòsit de donar una visió diferent del folklore que fins al moment  estava desenvolupant-se a les comarques del sud del País Valencià.


Moltes han estat les línies d`estudi i d`investigació, però totes elles marcades per la pretensió de conèixer el màxim nombre de manifestacions i rituals de les existents a  les nostres terres. La música, el ball, els costums, la indumentària tradicional, la literatura de trasmissió oral i escrita, el calendari festiu, han constituit algunes de les qüestions que s´han vingut analitzant i recopilant, amb l`única pretensió de recuperar tot aquest material de l´oblit.

Cal destacar  activitats com els treballs de arxiu i les exposicions (“La Indumenària tradicional”; “Terra: font de vida dels nostres avantpassats”; “Festes i costums de l`Alacantí”...). Dins el camp de la recuperació s´han d´esmentar els treballs realitzats a la Vall de Seta, la Marina i l´Alacantí; fruit de la tasca  realitzada en aquesta última comarca naix l´any 1997el seu C.D. TOCANT A ALACANT,en el qual participaren activament les  següents associacions: Rondalla l´Agredolç (La Safor), Colla de dolçainers i tabaleters Laraig (El Campello), Tocadors Grup de Restauració ( València), Rondalla el So (Mutxamel) i Cor Parroquial (El Campello).

Salpassa ha desenvolupat  també una tasca rellevant al camp de la difusió, dins la qual cal ressaltar: actuacions de folklore, trobades, jornades i setmanes culturals, intercanvis amb altres grups de la resta de l´estat espanyol, cursos de danses, festivitats de carrer, publicacions a revistes, creació de la Colla de Capgrossos i Gegants Salpassa, espectacles (“Truller d´hivern”,”Estellés”).

La darrera activitat que ha realitzat ha estat el rodatge d´un curtmetratge en 35mm que intenta aproximar-se a la societat tradicional de l´Horta d´Alacant. La presentació d´aquest treball és va produir a la Tardor del 2002 al Campello.


En aquest any 2006, celebra el seu 20é aniversari, i amb motiu d’això al mes d’abril van presentar la seva pàgina web salpassa.com, també han organitzat altres actes i al mes d’abril presentaran un espectacle anomenat Íntim, on faran un repàs de la seva trajectoria al llarg de dues dècades.

Als darrers anys destaquen les eixides realitzades per tota la Península, així com la presentació dels segúents espectacles, on es combinen: danses tradicionals, música etnològica, teatre i una posada en escena realitzada amb molta cura. Aquestos espectacles son: Aversió, l'any 2010. Del somriure d'elles, l'any 2013, i a l'agost d'aquest any 2014 han presentat el darrer espectacle: Mare.

En tot aquest conjunt de faenes, el grup ha intentat sempre ser el més caut i respectuós possible amb el llegat antropològicament heretat dels nostres majors.

Des de l'any 1999 Salpassa treballa amb la col·laboració del So dels Barrejats.


BREU CURRÍCULUM EL SO DELS BARREJATS


És tracta d’una agrupació de músics que interpreten la música tradicional amb la major estima i respecte que les melodies dels nostres majors es mereixen. El col·lectiu es va formar l’any 1999, tot i que la major part dels seus membres venen d’altres agrupacions de danses populars. La seva filosofia és la de ser una associació oberta, on tinguen cabuda totes les persones que els agrade la música popular, d’ahí el seu nom “El So dels Barrejats”.

L'any 2010 van publicar el seu CD "Al so del So", on van recopilar músiques tradicionals de les comarques alacantines.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada