XXVIII FID

XXVIII FID

diumenge, 31 d’agost del 2014

BAJO DUERO, ZAMORA

ASSOCIACIÓ ETNOGRÀFICA "BAJO DUERO"

Bajo Duero a Zamora és una institució. Més que un grup folklòric és un museu viu que mostra als escenaris les seues col·leccions d'indumentària i joieria tradicionals, a més a més del patrimoni immaterial del ball i la tradició oral. Però també és un centre d'investigació amb un llarg historial de projectes becats o subvencionats, i una escola que imparteix coneixements de dansa, cant i cultura tradicional a desenes d'alumnes. I si açó sembla poc, les edicions discogràfiques, la veterana publicació internacional El Filandar/O Fiadeiro i el més recent Archivo de la Escriura Popular són una bona mostra de la capacitat d'innovació i el savoir-faire de l'Associació.



Les seues senyes d'identitat s'han refermat amb els anys: serietat i rigor en el treball, independència, respecte als portadors de la tradició, constància i compromís amb la realitat social (participant en projectes d'interès social i recolzant iniciatives solidàries), col·laboració amb institucions, persones i diversos col·lectius.
A pesar de l'absència de recolzament oficial, l'Associació s'ha convertit en una referència inexcusable pels qui volen acostar-se a la cultura tradicional de la província i gosa d'un ampli reconeixement en tots els àmbits.
Al llarg dels quasi 30 anys de la seua recent història l'Associació ha intentat de manera progressiva, tornar a la puresa de les manifestacions tradicionals de la seua província, i en els últims anys també de la zona limítrof amb Portugal.


L'origen de l'Associació data de 1945 segons el Ministeri de Cultura, fins 1980, data en la que es constitueix com associació cultural de caràcter independent. Des de llavors inicien un camí cap a la recuperació, conservació i difusió de la cultura tradicional de la província de Zamora en totes les seues manifestacions: ball i danses tradicionals, cançons, instruments, indumentària, tradició oral i altres temes relacionats amb ells, tractant sempre de respectar la seua autenticitat.
Fruit d'aquesta tasca són els balls, danses i cançons del seu repertori, que s'executen respectant al màxim la forma original, sense modificar ni afegir components coreogràfics. El repertori de ball i dansa tradicional comprèn quasi totes les comarques naturals de la província. Juntament a aquest repertori presentem una mostra no menys extensa i variada de les cançons tradicionals, agrupant els temes en cicles i gèneres: cicle festiu, vital i econòmic.


Pel que fa a les activitats de mostra i difusió, l'Associació Etnogràfica Bajo Duero ha participat en nombrosos festivals i mostres de folklore en territori nacional i d'altres països com Portugal, França, Suïssa, Irlanda del Nord, Alemanya, Argentina, Àustria, Hongria, Finlàndia, Croàcia i Cuba, amb els seus espectacles Respigo, De Año en Año i Logas, Guinaldos y otros Cantares de la Navidad, basats en el cicle vital i festiu.

El 1989 es va crear l'Escuela de Baile y Cultura Tradicional de la Asociación Etnografica Bajo Duero, amb la que pretenen ampliar la tasca de difusió de la cultura tradicional. Aquesta tasca difusora es va ampliar amb l'edició des de 1991 de la revista El Filandar, revista de cultura tradicional de la que s'han editat 20 números fins el moment actual, els últims preferentment dedicats a la cultura tradicional de les comarques de la "ratlla" hispano-portuguesa, en col·laboració amb la Universitat de Tras-os-Montes i les associacions culturals d'ambdós bandes de la frontera. Aquesta col·laboració es va afiançar a l'Octubre de 2002 amb la cel·lebració del Primer Encuentro de Asociaciones Culturales amb el recolzament de la Dirección General de Asuntos Europeos y Accion Exterior de la Junta de Castilla y León, que ha finançat el projecte Filandouro, presentada per l'A.E. Bajo Duero.


Des de finals del 1999 l'Associació ha creat l'Archivo de la Escritura Popular, que busca ser un centre de referència per la salvaguarda dels documents escrits populars i un ens de sensibilització sobre la seua importància.

L' Associació Etnogràfica Bajo Duero disposa d'un important fons documental de gravacions audiovisuals de dansa i cançó tradicional. Aquestos han servit de base per els cinc treballs discogràfics que ha editat l'Associació fins el moment: El Baile Tradicional en la Provincia de Zamora (1990), reeditat de nou el 2007; La Misa Solemne de Andavías (1995); Logas, Guinaldos y  otros Cantares de la Navidad (1996); A Belén Llegar (2002) i 25 Años de la Asociación Enográfica Bajo Duero (2005).

Una fita important a la història de l'Associació ha estat l'estrena al Desembre de 2012 de l'espectacle teatral Cantamos o Rezamos, projecte escènic dedicat a l'obra de l'etnomusicòleg Manuel García Matos (Magna Antología de Folklore de los Pueblos de España), al commemorar-se el centenari del seu naeixement.

Finalment, a finals de Desembre de 2013, en col·laboració del Grup Alollano i sota l direcció artísica de Miguel Manzano i Daniel Pérez, es va estrenar al teatre Principal de Zamora la representació de la Pastorada Leonesa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada