XXVIII FID

XXVIII FID

dimecres, 21 d’agost del 2013

“PELEPELE” SWAZILÀNDIA


Swazilàndia és un petit país de l’Àfrica austral, ancorat al sud de l’Àfrica i vorejat per Moçambic a l’est. Aquesta nació, així com els seus habitants, deuen el seu nom a Mswati II, rei que va regnar al segle XIX. Doscents quilòmetres separen el nord del sud i n’hi ha cent trenta entre l’est i l’oest. Sense accés al mar, Swazilàndia ofereix una gran varietat de paisatges: muntanyes, sabanes i selves tropicals. 


Antiga colònia britànica, la independència es va acordar el 1968. Des de llavors, la vida política de Swazilàndia està formada per dos fronts: els partidaris d’un règim democràtic i els d’una monarquia absoluta, que regna avui dia i és l’última de l’Àfrica negra. Amb 95.000 habitants, la capital, Mbabane, és la ciutat més gran del país.


Fundada l’any 2003 per Larry Mhlanga, la companyia Pele Pele és un grup pluridisciplinar que agrupa diverses formes d’art, entre les quals destaquen la dansa, la música i el teatre. Està formada per trenta ballarins, cantants, músics i percussionistes autòctons. La companyia és única en el regne d’aquest petit país.



 Compta amb un ampli repertori de danses que reflecteixen la vida quotidiana i la cultura única de Swazilàndia. La barreja d’instruments tradicionals zulús, com el nbira, el sitolotolo, la marimba, el makhoyane o altres estils tradicionals africans, com els tambors djembe, els tambors ngoma o les percussions, ha creat una música d’una sonoritat única.

La companyia treballa perquè la seva música i dansa composen el patrimoni cultural d’un país en ple desenvolupament. El seu missatge es pot resumir així: “actuar avui per la preservació de la nostra cultura, amb l’objectiu de preservar el nostre futur”. L’espectacle del grup, Injabulo Africa, literalment “Felicitats a Àfrica”, es balla amb passió i transmet felicitat. El talent dels artistes i les seves danses reflecteixen l’espèrit i l’energia de la terra africana. Pele Pele ens trasllada a Swazilàndia i a tot Àfrica.





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada