XXVIII FID

XXVIII FID

dijous, 16 d’agost del 2012

GRUP « BELIZE NATIONAL DANCE COMPANY » BELIZE

A les platges i llacunes de la regió, que van denominar Mosquito coast, a causa del gran nombre de mosquits existents, van encallar fa més de tres segles negres vinguts d'Àfrica per ser esclaus dels terratinents blancs de l'Amèrica del Nord. Trencant les seues cadenes i passant mil aventures, van escollir la llibertat, i anaren rumb sud cap a les nombroses platges. Després arribaren els espanyols, més tard els francesos i per fi els britànics, que es van apoderar d'aquest territori. Aquelles ventrades successives de població van cobrir la que havia estat la primera, és a dir la dels maies, i així, va nàixer Belize.




L’any 1981 el país es va independitzar de la corona britànica. Aviat va assimilar perfectament aquesta llibertat fins al punt de crear la seua pròpia companyia nacional de dansa, com un desafiament al seu petit territori i com una afirmació de la pròpia cultura. La música i la dansa són una part de la identitat nacional, una manera de connectar-se amb els avantpassats, preservant les pràctiques tradicionals i culturals. Són populars gèneres com el brukdown i el reggae.




La seua riquesa s’abasta per la influència de tres cultures:
 La influència negra, la més marcada. Alimenta amb ritmes i de vegades amb sensualitat els cants, les danses i la música. Aquestes melodies se senten a totes les cases de ciutats i pobles del país. La influència india, que templa un poc la calidesa tropical dels ritmes. I, finalment, la influència britànica, que dóna un matís de rigidesa un poc en desús, però que escau de meravella a la bellesa dels homes i dones de la companyia i els dóna una serietat i dignitat que contrasta amb la calidesa dels ritmes del Carib.




Tot això s’entén aviat quan es descobreix el Ballet Folklòric de la Companyia Nacional de Dansa de Belize, amb un espectacle amb gust de còctel de llima i mango dolç i un toc de rom ardent.




Aci teniu una mostra del grup, en un vídeo i un enllaç a una pàgina de notícies de Belize, on es parla de la gira europea del grup:




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada