XXVIII FID

XXVIII FID

dimarts, 30 d’agost del 2011

PERÚ MÍSTICO, PERÚ

La companyia de danses “Perú Místico” és una companyia de peruans residents a Madrid, formada amb la finalitat de transmetre a Espanya i tota Europa la grandesa de la cultura peruana a través de la seva música i dansa.

La seva posada en escena representa la varietat cultural que tenen degut a la influencia de diversos continents al llarg de la historia, des de les representacions molt lligades a la terra heretades dels Inques, fins les fusions culturals amb Espanya, Àfrica i altres cultures.

La seva companyia compta a més a més amb ballarins experimentats, amb molta trajectòria a nivell internacional a reconeguts festivals.

Les Danses

Festejo (departament Ica)

Dansa eròtic festiva d’origen afro peruà, desenvolupat pels negres criollos principalment a les ciutats de Chincha i El Carmen. Als seus inicis s’interpretava amb caixeta, caixó i barra d’ase. Per la pròpia evolució i a l’actualitat inclou instruments de corda, veus i altres contemporanis.

Io Patati (departament Ucayali)

Dansa de tipus guerrer de la ètnia dels shipibos, que habiten les ribes del riu Ucayali, interpretada abans d’una baralla com a preparació o com a festa després d’una batalla guanyada. Les dones acompanyaven als homes preparant el masato i altres classes de begudes per infondre’ls valor.

Cholones (departament Huanuco)

Dansa de tipus festiu. A aquesta es mostra l’alegria dels cholones i la comercialització de la sal amb altres productes, així com la valentia que tenien al travessar rius cabalosos amb gran destresa. Tenien al jaguar com a principal déu, per això es cobrien el cos amb pells d’aquest animal i interpretaven moviments seus al dansar. Es pintaven el cos de negre per a amagar-se a la selva.

La Marinera Norteña (La Libertad, Lambayeque, Piura)

És el ball tradicional per excel·lència, de caire airós, fervent, vibrant, de ritme alegre. És un ball de parella solta, d’espai baix i picaresc, l’abillament principal del qual és el mocador. Sense ell no hi ha marinera, així va nàixer i perdura en el temps.

És el seguici amorós d’una parella (home i dona) que, amb coqueteria, astúcia i intel·ligència sap expressar afectivitat, culminant amb la rendició de l’home. S’executa amb alegria i coqueteria a la costa nord de Perú.

Cuadro Arequipeño

“Marinera arequipeña”, a través del guerriller o montonero representa la rebuda que fa la dona estimada, després d’haver lluitat a les disputes per la seva pàtria i retornant carregat de glòria a la seua estimada i enyorada terra.

La Pampeña és una modalitat del huayno andino, principalment puneño, és un ball d’origen contemporani paregut a la Marinera, un poc sòbria, però amb molt de ritme i alegria.

“Carnaval Arequipeño”. Dansa grupal que es balla durant Carnestoltes i a l’Aniversari el 15 d’Agost.


Huaylarsh de Carnaval

Aquesta dansa és la més moguda i alegre de la Serra Central “el Valle del Mantaro”. Té moviments molt vius, i “mudanzas o zapateo” molt peculiar imitant el festeig del tord. S’acompanya amb instruments com el saxo, violí, clarinet i arpa.

A la introducció, els ballarins realitzen una espera que reflexa la preparació per la dansa, després el ball pròpiament dit, on es realitzen desplaçaments coreogràfics, línies, paral·leles, creuaments, cercles, etc. Finalment el contrapunt de parelles on aquestes expressen enamorament, festeig, acompanyat pels seus zapateos característics, tant de l’home com de la dona.







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada