XXVIII FID

XXVIII FID

dilluns, 29 d’agost del 2011

BALLS RITUALS DE VALÈNCIA. Grup de danses "El Forcat". València

“EL FORCAT”, va ser fundat a 1992 per Vicent Garijo i Hernandez i té com a finalitat l’estudi, investigació i divulgació de la indumentària, dansa i música tradicional valenciana. Está format per diferents seccions de vital oportància: ball, rondalla i cant (els quals utilitzen instruments de corda majorment), tabals i dolçaines.

“"EL FORCAT”, té una llarga trajectòria d’actuacions per tot el territori de la Comunitat Valenciana, sent esta la principal zona d’actuació, i ha participat també en nombrossos esdeveniments a tot l’àmbit nacional.


A nivell internacional, el grup de danses “EL FORCAT”, ha desenvolupat una funció important, representar nostra terra per nombrosos països i han sigut els europeus els mes visitats i en els que més s'ha sol.licitat la nostra col·laboració.

Un altre apartat dins de la investigació, és el dedicat a les cançons, músiques i balls, en el qual s’ha realitzat treballs de recuperació, ensenyament i difusió de les composicions pràcticament desaparegudes.

També cal nomenar la nostra tasca de difusió dels treballs d’investigació mitjançant conferències, recopil·lació d’indumentària original tradicional valenciana a diverses exposicions i mostres; i enregistraments en suports magnètics de música i cançons populars.

El Grup de Danses “EL FORCAT” ha creat els premis “FORCAT” que s’atorguen a la trajectòria en la recuperació de les tradicions valencianes. Amb esta menció es vol reconèixer, anualment, a aquelles persones o organitzacions que fomenten que la història no desaparega.

A la concessió d’este premi, s’ha valorat el continu interès i la seua trajectòria en l’estudi, divulgació i recuperació de les nostres costums.

El grup de danses “EL FORCAT” ofereix als seus espectacles, una gran varietat de colorit a la seua indumentària que units a la gran diversitat de balls, fan que l’espectador disfrute del folklore valencià i al mateix temps puga apreciar la qualitat i el treball de tots els seus components.

BALLS RITUALS DE VALÈNCIA

ELS NANOS

El composen sis personatges, agrupats en tres parelles de turcs, moros i negres, que representen Àsia, Àfrica i Amèrica.

Aquesta dansa va nàixer a la segona meitat del segle XVII. Hi ha dues parts diferenciades, la primera binària, tranquil·la i cerimonial, i la segona ternària, més animada, que es denomina fandanguet, les melodies de la qual coincideixen en la part final de la Xàquera Vella. Els nanos fan sonar durant la dansa unes grans castanyetes que toquen a colps solts.

Fou recuperada per J.M. Baselga i des de 1977 s’interpreta amb tot rigor coreogràfic.

LA MOMA Y ELS MOMOS

Representació de la Virtut i els Set Pecats Capitals (supèrbia, avarícia, luxúria, enveja, gola, ira i accídia), que a la dansa significa la lluita, i a la fi, el triomf de la Virtut sobre els altres.

La Virtut o La Moma, personatge central de la dansa figura com una dona vestida de blanc i amb la cara totalment tapada per un vel i un antifaç, també blanc; portant al cap una corona daurada i flors blanques. Porta guants blancs i a la mà dreta un ventall, mentre que a la mà esquerra porta un ceptre daurat rematat per l’escut de la ciutat de València.

Els Momos porten una brusa de vellut vermell i negre, pantalons grocs i negres, mitges blanques i sandàlies d’espart; cobrint-los el cap un pintoresc barret que intenta representar a un drac, i antifaç negre; també empren uns bastons.

Es tracta doncs d’una dansa didàctico-religiosa de gran contingut simbòlic , molt adient a l’entorn religiós de la Festivitat del Corpus Christi. La figura de la Moma –que curiosament, sempre representa un home- és, junt amb la del Cirialot, la més coneguda i representativa del Corpus valencià.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada