XXVIII FID

XXVIII FID

diumenge, 22 d’agost del 2010

BALL DELS OFICIS DE LLÍRIA. Associació Cultural l'Aljama (Bétera)


L’Associació Cultural l´Aljama de Bétera, naix l’any 2004, gràcies a la motivació d'un grup de persones, amb iniciatives i molta il•lusió per treballar en l'apassionant món de la Cultura Popular i Tradicional Valenciana. Som una entitat cultural que te per finalitats l'estudi, documentació, ensenyament, difusió i foment dels elements de la cultura popular i tradicional valenciana, especialment el ball, la musica, els instruments i la indumentària.
Per tant, l'Aljama va nàixer amb el ferm propòsit de recuperar i donar a conèixer els nostres balls, cançons i músiques. Amb molta voluntat i esforç hem aconseguit recuperar, crear i mantenir-ne algunes de les manifestacions més importants, originals i característiques de la comarca del Camp de Túria, com son el Ball del Oficis de Llíria, les Danses de Bétera i un ampli repertori de cançons i melodies publicades en el nostre últim treball discogràfic “La memòria dels sentiments”.


El ball dels oficis de Llíria.

En les representacions del ball de Torrent acostumaven a incloure´s danses d’esta mena i sembla que fou la raó per la qual existia a Llíria, per a la festa de Sant Roc, la dansa dels oficis.
Hui aquesta dansa ha deixat d'executar-se i ha quedat en l'oblit, afortunadament hem pogut aconseguir material suficient per a poder montar el ball dels oficis en l'actualitat. Hem comptat amb l'ajuda de Fermín Pardo, qui ens va facilitar les partitures d'aquesta dansa, a més de la relació dels oficis que l'executen i un esquema del ball. Victòria Liceras, ens ha ajudat amb l’elaboració de la indumentària dels dansadors, basant-se en els seus gravats de l'any 1801 que fan referència al camp de Llíria i la zona del Camp de Túria. I finalment, Inma Lopez ha pogut montar l'estructura final del ball dels oficis, basant-se en la documentació obtinguda.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada