XXVIII FID

XXVIII FID

dilluns, 24 d’agost del 2015

CONJUNT FOLKLÒRIC NACIONAL SABO, UZBEKISTAN

Àsia Central és una de les zones del món ón hi hagué més mestissatge cultural. L’actual territori d’Uzbekistan era punt de trobada de les grans rutes de la seda que unien Europa i Xina, a través dels oasi de Kokand, Samakanda i Boukhara.

Durant l’antiguetat, els uzbeks mantenien relacions comercials i culturals amb els pobles de Xina, l’Índia, Iran, Països Àrabs, els del Mediterrani, Europa Oriental, Càucas i Sibèria. Eren el centre del món i per damunt de tot eren el cor de la millor mescla cultural que mai va existir.




Successivament la regió va rebre influències de la cultura grega a través d’Alexandre “El Gran”; de Turquía, que a partir del 500 d.C:. es convertí en la gran potència regional; i de l’Islam, ja que els àrabs s’instalaren a finals del segle VII. El conjunt folklòric nacional Sabo mostra aquesta varietat cultural, el seu espectacle és un viatge per la ruta de la seda.

La música uzbeka es caracteritza per una gran varietat de generes, podent-se diferenciar les cançons i les músiques en dos grups: les executades en moments precisos de la vida i les improvisades.
El primer grup el composen cançons relacionades amb els ritus, el treball, les cerimònies o els jocs que marquen el calendari uzbek.

La seua música també és famosa per les cançons tradicionals, anomenades kochouk, composades per copletes poètiques que relaten la vida quotidiana i l’actualitat del poble.

Els dansants dialoguen constantment amb la orquestra i els cantants. Les danses són molt diferents d’una regió a l’altra de l’Uzbekistan. les de la zona de Fergana es distingeixen per la seua locuacitat en els moviments: les passades són fàcils, els moviments originals i s’executa en rogle. El Khoresm i Bukhara, es balla en percussions anomenades kayrakam. El conjunt folklòric nacional Sabo presenta desenes de quadres que mostren l’extrema riquesa i diversitat de les seues arts i tradicions populars.




Amb la ruta de la seda el món va canviar, les influències orientals passaren a l’oest i a l’inrevés. Amb les llums de l’orient, el conjunt Sabo ens convida a un viatge extraordinari i ens farà comprendre com Orient i Occident s’uniren a l’Uzbekistan.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada