XXVIII FID

XXVIII FID

diumenge, 31 d’agost del 2014

BALL DE BASTONOTS, PICASSENT

GRUP CULTURAL “BALL DE BASTONOTS”

Els orígens del Grup Cultural “ball de Bastonots” de Picassent daten de finals de la década dels 80 principis del 90 al si del col·legi public Sant Ignasi de Loiola de Picassent, a on un mestre d’aquest col·legi, Antonio Ponce, comença a fer un taller de música el qual serà l’inici d’unes activitats que s’han mantingut fins a l’actualitat.

Encara que la maquinaria de l’associació ja estava encessa no es fins a l’any 1995 que el col.lectiu es registra com a Associació legalment constituida amb els seus estatuts i Junta directiva.
La colla de Dolçainers i Tabaleters va ser el que primer es va ficar en funcionament gràcies a aquest taller de música, però no tardaren en apareixer les demés activitats com el Ball de Bastonots i les danses Valencianes, i recentment, al 2011, varen incorporar l’Orquestra de Pols i Pua a l’associació.


EL BALL DE BASTONOTS
El ball de bastonots es la dansa autòctona de Picassent, és un ball amb un simbolisme bèl·lic, representa una batalla on intervenen els millors guerrers. Els components del ball són vuit balladors i la dansa està dividida en quatre parts que descriuen les fases de la batalla, tot acompanyat pel só marcial de tabal i dolçaina.




En la primera part té lloc l’organització per al combat: els guerrers es col·loquen en dues files i fan uns quants moviments semblants a una marxa militar mostrant a l’enemic la seua perfecta posició. La segona part representa una provocació, intimidació o amenaça d’uns guerrers cap als altres. En la tercera es mostren les diferents formes de càstigs o condemnes a què se sotmeten els adversaris i en la quarta part es mostra el triomf dels gunyadors i el reconeixement i l’acceptació de la derrota per part dels vençuts.



A Picassent abans de que desapareguera la dansa, els bastonots ballaven el dia de la Mare de Deu de Vallivana pel matí, per l’itinerari del trasllat i despres per totes les places del poble fent una arreplegada de diners per a pagar-se la paella del mig dia. Per la vesprada acudien a la processó per a participar en ella.
La nostra associació va començar a recuperar el ball en l’any 1992, al col·legi Públic Sant Ignasi de Loiola. L’estrena de la dansa recuperada es va fer a les festes de la Miraculosa de l’any 1993.
Com actes més importants en els que ha participat el Ball de Bastonots des de que va ser recuperat podem destacar la desfilada de Moros i Cristians de la Vila Joiosa, La desfilada de la Fira de Xàtiva, el Festival Folkoric de Mollet del Vallés, el Festacarrer d’Ondara, entre altres. Al nostre municipi tambè ha estat present en totes les festes i en moltes dates senyalades com l’inaguració de la nova plaça de l’ajuntament i l’inaguració del nou Mercat.



El Grup Cultural Ball de Bastonots té com a finalitat especial no deixar perdre esta valiosa dansa, i com a principal objectiu conservar-la i difondre-la per tal que perdure en el temps i sempre es balle als nostres carrers, com senya d’identitat del nostre poble.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada