XXVIII FID

XXVIII FID

dimecres, 21 d’agost del 2013

“HASDER” XIPRE


Xipre es troba al Nord Oest de la conca del Mediterrani.




El folklore ocupa un lloc important per als xipriotes turcs. Romans, bizantins, venecians i turcs influenciaren el patrimoni cultural d’aquesta illa. El conjunt folklòric nacional “Hasder” de la república turca de Xipre del Nord es va crear el 1977, i es troba ple d’aquestes influències que determinen la qualitat del seu espectacle.
La majoria de danses reflecteixen temes de la vida quotidiana o d’esdeveniments especials. Els de la terra, bella dura i seca que es conrea de manera tradicional, els més nombrosos; el transport de l’aigua, els treballs al camp, la collita, que és la gran festa de l’estiu i la falç, l’utensili simbòlic de l’illa.
Els de la vida diària marcada per les festes, entre les quals el casament cobra una ressonància particular. La música d’aquestes danses conté paraules que reforcen l’efecte dels moviments de cada ball.

La principal tasca d’aquest poble és transportar l’aigua a una illa-nació on, irònicament, l’aigua és rara i preciosa.



El Kozan Ovunu ballat per dones i de vegades homes, que porten cànters, recorda la càrrega familiar, el compliment de tasques i avatars       que marquen el camí a les fonts. Orak, que significa falç, mostra els homes agricultors que la utilitzen com si jugaren, ajudats per dones que porten l’aigua en cànters per què estan cansats i assedegats. Kozan representa un moviment  de la cerimònia d’un casament. La núvia trenca el cànter llançant-lo a terra, simbolitzant la felicitat eterna. Altres creences indiquen que les monedes o llepolies posades dins d’un cànter fan que aquest, una vegada trencat, simbolitze la fertilitat. Els Karsilamas, ballats per dos o més dansants que s’enfronten, simbolitza l’amistat. L’àguila, au simbòlica de l’illa protagonitza la dansa Kartal, on es representa la lluita d’aquesta per no perdre la seua presa.


Els instruments i les robes també són molt interessants. Tenen a la vegada la gràcia grega i oriental, que compagina amb una música molt marcada per la influència del veí Orient pròxim.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada