XXVIII FID

XXVIII FID

dijous, 16 d’agost del 2012

GRUPO DE FOLKLORE ABUELA SANTA ANA, ALBACETE


Aquest grup de folklore va nàixer el Maig de 1987 a Santa Ana (Albacete), amb l’objectiu de recuperar la cultura i les tradicions de la terra. Organitzen tallers d’investigació on realitzen minuciosos treballs de camp, recopilant balls, cants i melodies populars, obtenint els coneixements necessaris que permeten prescindir de coreografies i muntatges.

 En referència als aspectes visuals i d’investigació realitzats pel grup, es notori a Albacete que “Abuela Santa Ana” ha suposat un punt d’inflexió importantíssim en la indumentària tradicional. Gràcies a les seues investigacions d’arxiu i treballs de camp s'ha recuperat una manera de vestir més real de l’Albacete dels segles XVIII al XX. Tot això suposa una innovació i originalitat, ja que es poden observar peces diferents i basades en criteris laborals de riquesa, posició social, religiositat, etc.

Igualment, el concepte musical i el ball són distints ja que gaudeixen d'una gran espontaneïtat en la interpretació de les peces i en la varietat de passos, manquen d'arranjaments coreogràfics -és a dir, tal com es feia antigament-  cosa que suposa una gran qualitat i naturalitat en les execucions. 



El repertori es basa en seguidilles, fandangos, malaguenyes, jotes, mayos, música religiosa, danses rituals…

Al llarg de l’any, organitza diverses manifestacions populars, com la Exaltación del Traje Manchego durant la Feria de Albacete, el Encuentro de Cuadrillas, Los Mayos i el Festival y Concurso de Monda la Rosa del Azafrán, que consisteix en un homenatge a la rosa del safrà, que encara segueix conreant-se de manera tradicional a la pedania albacetenya.
Ha realitzat quatre enregistraments discogràfics propis, una recopilació dels quatre enregistraments i altres en col·laboració amb la Diputació Provincial d'Albacete.




Aci teniu una mostra dels seus balls:





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada