XXVIII FID

XXVIII FID

dilluns, 24 d’agost del 2015

PEÑA HUERTANA LA ESPATEÑA. ALGEZARES (MURCIA)

Aquest grup va nèixer junt la Sociedad Cultural Peña Huertana La Espateña el 1978, éssent el seu principal valedor En José Serna Alemán, d’entre moltes altres persones amants de les tradicions populars. Una de les grans herències rebudes del Grupo Folclórico Saavedra Fajardo des de la seua fundació han estat els balls boleros del mestre Leandro Blanes, més conegut per “el tío Blanes”, i que aquest va saber transmitir i ensenyar a la seua filla, i també mestra bolera, Concha Blanes. És clar que tots els balls necessiten la seua música i aquesta es deu als germans José i Antonio Jiménez Prior, més coneguts com “los Nanos”, Pedro Illán Martí, “el Valentín” i Lorenzo Mirete Liza. El grup va succeir a l’antic grup de danses de la seua localitat, incorporant-se a aquest els músics abans anomenats.

Des dels seus inicis el grup ha recorregut el territori peninsular en gran varietat de festivals, de caràcter nacional o internacional, cobrint quasi tot el panorama autonòmic nacional, incloent-hi sortides a Portugal. Dels festivals més destacats en els que ha participat podem fer ressenya dels següents: Festival de Folclore del Mediterráneo de Múrcia (en dues ocasions), el Palenque de la Expo’92, el dia de la Regió de Múrcia, Festival Internacional de Las Peregrinas, Pontevedra (el 1992 i el 2002). De la mateixa manera ha participat a festivals realitzats en el municipi de Múrcia i pedanies com en Festes de Primavera, també a nivell provincial.

Els últims deu anys aquest grup s’esforça en recuperar, conservar i difondre els balls tradicionals d’Algezares i de tota la Regió de Múrcia, cuidant al detall la forma autèntica de la música, el cant i el ball, d’antany. Al mateix temps es realitza una tasca d’investigació, sempre dirigida sota la supervisió de José Luis Pérez Palazón, indumentarista del grup folclòric El Rento de la Alberca, de tota la indumentària tradicional que aquest grup ha anat recopilant a la localitat. Gràcies a aquesta tasca avui poden exhibir entre el seu vestuari reproduccions exactes d’aqueixes robes exposades i que gustosament la gent d’Algezares sempre ha posat a disposició del grup.

El grupo Folclórico Saavedra Fajardo acostuma a actuar amb indumentària que comprèn els períodes des de finals del segle XVIII fins a finals del XIX. En la manera de ballar d’aquest grup es poden fer algunes diferències entre el baile popular i el baile bolero.

El baile popular: cada dona, ja estiga ballant jota, malaguenya, parrandas, executa el pas que vol i l’home ha de seguir-la. D’aquesta manera cada parella a l’escenari executa diferents passades.


El baile bolero (també anomenat baile de salón): Aquest ball té un ordre establert, i totes les parelles que el ballen executen les mateixes passades. Les postures del cos, l’execució de les passades, són molt més marcades i exagerades que al baile popular. Aquest és el cas de “las cinco malagueñas boleras del tío Blanes de Algezares”.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada